top of page
 • Foto van schrijverJoost Grijsen

Hoe gebruik je ChatGPT | Complete handleiding

Hoe gebruik je ChatGPT

Vraag jij je af hoe je ChatGPT kan gebruiken? Of je het nu wil inzetten om je marketing te verbeteren of gewoon in je dagelijkse leven, je leest het hier. Voor beginners en gevorderden.


Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) of AI

In een wereld waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker wordt, is ChatGPT van OpenAI uitgegroeid tot een van de meest besproken AI-chatbots. Artificial Intelligence is in feite niets anders dan technologie die menselijke intelligentie nabootst. Als je gebruik maakt van tools als ChatGPT is het belangrijk om te beseffen dat de informatie die je hieruit terugkrijgt, onjuist kan zijn. ChatGPT haalt informatie van het internet en leert van de input die hij krijgt.


Het is dus belangrijk dat je altijd meerdere bronnen raadpleegt en je eigen onderzoek doet. Neem niet zomaar alles voor waar aan. Ik zie ChatGPT vooral als een soort assistent, het helpt om snel en efficiënt te werken en de grote lijnen te bepalen. Maar je moet altijd de output checken en verrijken op basis van je eigen kennis en onderzoek.


Hoe gebruik je ChatGPT zo efficiënt mogelijk?


Of je nu op een desktopcomputer, via een webbrowser, of op een mobiel apparaat werkt, hier is een volledige gids.


Allereerst goed om te beseffen: er zijn meerdere tools beschikbaar zoals Gemini van Google. Ik ga uit van ChatGPT, deze gebruik ik zelf en is in mijn ogen voor de zaken waar ik het voor gebruik de beste.


Stap 1: Meld je aan bij OpenAI en maak een gratis account aan

Om ChatGPT te gebruiken, is het eerste wat je moet doen je aanmelden bij OpenAI. Ga naar de ChatGPT-website van OpenAI en meld je aan met een Google of Microsoft account. Mocht je een melding krijgen dat het platform zijn capaciteitslimiet heeft bereikt, probeer dan later opnieuw of vernieuw je pagina.


Je kan dus gratis gebruik maken van ChatGPT maar dat heeft wel de volgende beperkingen:

 1. Gebruikslimieten: Er zijn dagelijkse/maandelijkse limieten waardoor het soms kan zijn dat je geen toegang hebt. Erg vervelend als je snel iets nodig hebt.

 2. Toegang tot functies: Sommige functies zijn niet bereikbaar in de gratis variant. Zoals het zoeken en gebruik maken van andere GPT's (dit zijn andere 'versies' van een ChatGPT die getraind zijn voor een bepaalde functie, bijvoorbeeld copywriter of marketeer)

 3. Wachttijden: De wachttijd kan langer zijn, dus ChatGPT doet langer over het genereren van antwoorden dan wanneer je betaalt voor het gebruik van ChatGPT

 4. Toegang tot updates: Nieuwe functies of modelupdates kunnen eerst beschikbaar worden gesteld aan betalende gebruikers voordat ze worden uitgerold naar de gratis varianten.

 5. API-toegang: De toegang tot de API van ChatGPT voor het integreren in eigen applicaties of diensten kan beperkt zijn of extra kosten met zich meebrengen voor gebruikers van de gratis variant.

 6. Gegevensprivacy en opslag: Er kunnen verschillen zijn in hoe gegevens worden behandeld of opgeslagen tussen gratis en betaalde abonnementen, hoewel alle varianten zich moeten houden aan privacywetten en -regelgeving.


Ik gebruik zelf de betaalde variant, deze kost nog geen €20 per maand en bespaart mij zoveel tijd dat dit het dubbel en dwars waard is. De belangrijkste voordelen:

 1. Dall-e: je krijgt Dall-e erbij, hiermee kan je afbeeldingen genereren, lees verder om te zien hoe dit werkt!

 2. Toegang tijdens piekuren: waar je als gratis gebruiker wordt geweigerd, kan je tijdens piekuren gewoon gebruik maken van ChatGPT 4, dit is de betaalde variant. ChatGPT 3.5 is de gratis variant.

 3. Snellere respons: ik zei hierboven al dat je soms langer moet wachten op antwoorden, bij ChatGPT 4 is de responstijd veel sneller.


Stap 2: ben je ingelogd? Stel een vraag of geef ChatGPT een opdracht!

Eenmaal ingelogd, typ je simpelweg een vraag of opdracht in de zoekbalk, en ChatGPT zal reageren op je prompt.


Een prompt is eigenlijk simpelweg de opdracht of vraag die je ingeeft. Hoe specifieker je bent, hoe beter de reactie zal zijn. Hier een voorbeeld van een slechte prompt vs. een goede prompt:

Slechte prompt: maak een marketingcampagne voor zonnepanelen

Goede prompt: acteer als senior marketeer bij ZonnepanelenDelen met jarenlange ervaring op het gebied van content m.b.t. verduurzaming, ontwikkel een e-mail marketingcampagne met 3 e-mails, over de salderingsregeling, btw en over subsidie, schrijf voor elke mail een pakkende titel, schrijf maximaal 500 woorden per mail, hou rekening met de tone of voice van ZonnePanelendelen, de doelgroep is woningeigenaren van 50+.


Wat je hier dus ziet is dat je zo specifiek mogelijk moet zijn, want dan wordt de uitkomst ook beter. In de eerste prompt is de informatie veel te algemeen, dus dan zal de output ook veel te generiek zijn.


OpenAI heeft een prompt cheat sheet gereleased


Hiermee zie je precies hoe je een goede prompt kunt schrijven. Download hem hier:chatgpt prompt engineering cheat sheet
.
Download • 265KB


Hoe gebruik je ChatGPT voor verschillende taken

ChatGPT kan je voor heel veel zaken inzetten. Of het nu gaat om het genereren van tekst, het beantwoorden van vragen, het vertalen van talen, of het samenvatten van teksten, ChatGPT kan het allemaal.


Hier zijn enkele specifieke manieren waarop je ChatGPT kunt gebruiken:

 • Creatief schrijven: Laat ChatGPT verhalen, gedichten, of scripts voor je schrijven.

 • Coderen: ChatGPT kan je helpen met programmeren door code te genereren of te verklaren in talen zoals Python en C++.

 • Zakelijk gebruik: Of het nu gaat om het opstellen van zakelijke documenten of het creëren van een bedrijfsplan, ChatGPT kan een waardevol hulpmiddel zijn.

 • Onderwijs: Gebruik ChatGPT om leerstof samen te vatten of nieuwe ideeën te genereren voor projecten.


ChatGPT voor Mobiel en Desktop

Naast je pc kun je ChatGPT ook gebruiken op jeDownload de ChatGPT-app voor iOS of Android, of gebruik ChatGPT via elke webbrowser door naar chat.openai.com te gaan. Op desktopcomputers, inclusief PC en Mac, gebruik je ChatGPT op dezelfde manier via een webbrowser.


Wat ik prettig vind aan de mobiele app is dat je spraak heel eenvoudig om kan zetten in tekst. Je neemt dus gewoon je prompt op, hij wordt omgezet in tekst en klaar ben je. Dat scheelt weer typen, wat op mobiel toch meer tijd kost. 📱


ChatGPT in het Nederlands

Geen zorgen: je kan ChatGPT gewoon in het Nederlands gebruiken. Je kunt dus gewoon je prompts in het Nederlands schrijven, dan zal ChatGPT ook Nederlands antwoorden!


Veelgestelde vragen

 • Kan ChatGPT mijn vragen weigeren?

  • Ja, als een verzoek ongepast of onveilig wordt geacht, kan ChatGPT weigeren te antwoorden.

 • Hoe beheer ik mijn ChatGPT-gegevens?

  • Je kunt je chatgeschiedenis beheren, uitschakelen, of verwijderen via de instellingen in je profiel.

 • Wat gebeurt er met mijn input en data?

  • ChatGPT slaat geen persoonlijke informatie van gebruikers op, je bent anoniem (tenzij er een andere dienst is die van ChatGPT/OpenAI diensten gebruik maakt, dus let hierop)

  • Sommige opslag van input wordt tijdelijk opgeslagen om de service te verbeteren, maar wel volgens strikte privacynormen

  • ChatGPT's kennis is gebaseerd op verschillende bronnen zoals boeken, websites en andere openbaar beschikbare bronnen. Tot en met april 2023. Het leert niet van gebruikersinteracties, maar deze interacties worden mogelijk wel gebruikt ter input van toekomstige verbeteringen.

  • Pas wel altijd op met data die je erin stopt, zoals persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsinformatie. Probeer altijd te vermijden dat je andermans persoonsgegevens in ChatGPT invoert.


 

Afbeeldingen genereren met ChatGPT: Dall-e

Als je de betaalde versie van ChatGPT neemt, kun je ook afbeeldingen genereren. Dat gebeurt middels Dall-e, maar je kan dit gewoon in je gesprekken doen in ChatGPT 4 (de gratis variant is ChatGPT 3).


 

Hier een voorbeeld: voor dit artikel wilde ik graag een afbeelding met een soort real-life ChatGPT bot, in grijs zand, zodat hij goed past bij mijn site.


Ik gaf hem super simpele instructies en had in 3 pogingen een (al zeg ik het zelf) perfecte afbeelding gegenereerd.


Poging 1, prompt: "maak nu een afbeelding, met grijs zand, en een chatgpt fysieke bot, in een sooort pixar achtige vorm"
Poging 2, prompt: "nice, maak hem nu 16:9 ratio" (met 16:9 ratio krijg je een brede, landscape sized image in plaats van een vierkante image)


Op de tweede image plaatste hij de afbeelding opeens op een boek, niet wat ik wilde. Dus in mijn laatste prompt zet ik dit weer recht en voeg ik nog een laatste detail toe waardoor je snapt dat dit een visualisering is van ChatGPT!


Poging 3, prompt: maak hem meer als de vorige waar hij echt in het zand staat. En zet GPT op zijn borst.Zo zie je maar dat je bij afbeeldingen soms niet eens heel specifieke input hoeft te geven voor een toffe uitkomst. Tenzij je echt iets heel specifieks wil zien.


Conclusie en tips over het basisgebruik van ChatGPT

ChatGPT is een super handig hulpmiddel voor allerlei zaken. Je kunt bijvoorbeeld ChatGPT vragen om een trainingsschema voor jou te maken in de sportschool. Of vraag ChatGPT om een recept.


ChatGPT wordt ook steeds slimmer: je kan zelfs een foto maken van de voeding in je koelkast en vragen om een menu voor de week samen te stellen met het eten dat er nog in je koelkast ligt. De mogelijkheden zijn eindeloos dus wees creatief!


 

Hoe gebruik je ChatGPT voor social media & contentmarketing


Ik gebruik ChatGPT zelf veel om content mee te schrijven. Vooral als richtlijn en om inspiratie op te doen. Ik herschrijf alles en vul aan met mijn eigen kennis en andere bronnen.


Ik vertel je graag hoe je dit aanpakt!


Blijf je concurrentie voor

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het cruciaal om de kracht van artificial intelligence in te zetten om efficiënt te werken. Je kunt op grotere schaal content produceren om zo je concurrentie te slim af te zijn. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, neem dan contact met mij op via onderstaande button!ChatGPT kan je dus enorm helpen. Maar hoe?


 

Hoe gebruik je ChatGPT voor jouw social media marketing?


Social media draait om het creëren van waardevolle content en aantrekkelijke content. Maar eerst heb je een goede strategie nodig. Hier kan ChatGPT beide bij helpen.


Strategie

Je kunt met ChatGPT onder andere:


 • Doelgroepanalyse

  • Promptvoorbeelden:

   • acteer als marketeer voor [BEDRIJF] met jarenlange ervaring. [BEDRIJF] is actief in [MARKT] en zij verlenen [DIENST]. Wie is de belangrijkste doelgroep voor [BEDRIJF] en wat zijn misschien andere doelgroepen waar je minder snel aan zou denken? Met welke tone of voice moeten we deze doelgroep aanspreken? Wat zijn de demografische en sociaal-economische kenmerken, neem leeftijd mee, waar ze wonen, geslacht, inkomen, opleidingsniveau etc.

   • Hoe kan ik de doelgroep uit voorgaand antwoord segmenteren in subdoelgroepen die ik weer kan benaderen met gepersonaliseerde, relevante campagnes?

   • Wat zijn de behoeftes van de verschillende subdoelgroepen en welk probleem lossen wij voor hen op, en wat zijn voor hen de grootste bezwaren om onze dienst/producten niet af te nemen, en met welke boodschap kunnen we die bezwaren wegnemen?

   • Op deze manier kun je prompts schrijven, ter indicatie. Voor de overige heb ik dit niet gedaan, maar als je hier hulp bij nodig hebt dan kom ik graag met je in contact! Klik hier om contact op te nemen.

 • Concurrentie-analyse doen

 • Kanalen: vragen welke kanalen je het beste kan inzetten

 • Budgetverdeling: vragen hoe je jouw budget het beste kan inzetten

 • Groei: vragen naar creatieve manieren of kanalen om te groeien of om e-mailadressen te verzamelen

 • Analyse van data: je kan ChatGPT ook je data laten analyseren. Zodat je je strategie of campagnes hierop kunt bijsturen.


Social media: content en boodschappen


ChatGPT kan je helpen authentieke, boeiende en gepersonaliseerde content te creëren die jouw doelgroep aanspreekt. Van het automatiseren van reacties tot het genereren van unieke postideeën, ChatGPT biedt een veelzijdigheid die onmisbaar is voor de moderne marketeer.


Hier zijn enkele manieren waarop ChatGPT je social media strategie kan versterken:

 • Content creatie: 

  • Genereer ideeën voor posts die passen bij je merkidentiteit en publiek. ChatGPT kan helpen bij het bedenken van creatieve thema's, pakkende koppen en boeiende beschrijvingen.

   • Voorbeeld prompt: acteer als senior social media marketeer bij [BEDRIJF], bedenk een Instagram campagne met minimaal 1 uiting voor de awareness laag die de aandacht trekt, 1 uiting in de consideration fase waarin we meer over ons merk gaan vertellen, en 1 uiting waarin we men over laten gaan tot aankoop, schrijf korte ad copy van maximaal 100 karakters en neem een duidelijke CTA mee voor elke uiting, maak voor elke uiting een bijbehorende landingspagina. De doelgroep is [DOELGROEP], zorg dat je hen aanspreekt en de tone of voice van [BEDRIJF] aan houdt.

  • Je kan ChatGPT vragen bestaande teksten te herschrijven waarbij je vraagt om ze pakkender te herschrijven, duidelijker en met een goede CTA

 • Analyse van trends: Blijf op de hoogte van de laatste trends in je branche. ChatGPT kan relevante informatie verzamelen en samenvatten, zodat je content altijd actueel en engaging is. Vraag dus naar de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw branche.Deze afbeelding heb ik gegenereerd met Dall-e (onderdeel binnen ChatGPT)


Belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden bij ChatGPT: tips


 • Niet het gewenste antwoord? In een volgende prompt kun je aanwijzingen geven en meer richting geven, nog specifieker worden, om tot je gewenste antwoord te komen

 • Geef niet te snel op, soms duurt het even om je prompts bij te schaven

 • Input = output: ik benadruk het nogmaals, het antwoord dat je uit ChatGPT krijgt is slechts zo goed als jouw input. Zorg dus dat je zo specifiek mogelijk bent en zo veel mogelijk informatie geeft, des te beter worden de antwoorden.


Zelfs als ik soms niet de antwoorden krijg die ik wil, word ik wel geïnspireerd door de antwoorden en door het proces. Ik krijg er altijd wel nuttige informatie uit, dus geef niet te snel op!


 

Hoe gebruik je ChatGPT voor contentmarketing


Content is koning, en met ChatGPT kun je de troon bestijgen. Deze AI-tool kan je assisteren bij het creëren van diverse soorten content, van blogposts en artikelen tot nieuwsbrieven en e-books. Het kan je helpen om een coherent verhaal te vertellen dat je merk onderscheidt en waarde biedt aan je doelgroep. Hier is hoe:

 • Blogposts en Artikelen: Genereer ideeën, outlines, of complete drafts voor je blog. ChatGPT kan helpen bij het structureren van je gedachten en het verzekeren van een logische flow in je artikelen.

 • E-mailmarketing: Creëer gepersonaliseerde e-mailcampagnes die conversies stimuleren. ChatGPT kan suggesties doen voor onderwerpregels en content die de open rate en click-through rate verhogen.

 • SEO-Optimalisatie: Verbeter je vindbaarheid online. ChatGPT kan helpen bij het optimaliseren van je content met de juiste keywords, zodat je hoger rankt in zoekmachine resultaten.


Implementatie: Van Theorie naar Praktijk

De implementatie van ChatGPT in je social media en contentmarketing strategieën vergt een planmatige aanpak. Begin met het definiëren van je doelen en het identificeren van de gebieden waar ChatGPT de grootste impact kan hebben. Experimenteer vervolgens met verschillende toepassingen en meet de resultaten. Vergeet niet om je strategieën continu te evalueren en bij te sturen op basis van feedback en prestaties.


Conclusie: AI is onmisbaar en wordt de standaard in mijn ogen

Ik zie enerzijds bedreigingen door AI, omdat mensen steeds minder zelf gaan doen en kritisch zijn.


Daarom geef ik altijd aan: wat je ook schrijft of bedenkt op basis van input van ChatGPT, gebruik je hersens, wees kritisch, vul aan met andere bronnen, gebruik je eigen kennis. Als we verstandig gebruik maken van ChatGPT, dan gaat het er vooral voor zorgen dat we onze tijd efficiënter kunnen gebruiken.


21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page