top of page
  • Foto van schrijverJoost Grijsen

Dall-E vs. Midjourney - Beste AI afbeeldingen generator

Ik heb zowel een Dall-E als Midjourney abonnement. Maar welke artificial intelligence oplossing is nu eigenlijk beter om zelf afbeeldingen mee te maken? Ik zet het hier voor je op een rijtje, inclusief afbeeldingen gegenereerd in beide generatoren!


Wat is Dall-E?


Dall-E is geïntegreerd in ChatGPT. ChatGPT is toch wel een van de meest populaire en geavanceerde chatbots.


Als je een betaald abonnement neemt, dan kun je ook afbeeldingen genereren.


De voordelen van Dall-E in mijn ogen:


Eenvoudig: Het ingeven van prompts is heel erg eenvoudig, je kan simpelweg een prompt typen net als in ChatGPT


2-in-1: Met ChatGPT kan je zowel de chatbot gebruiken als de image generator. Je hoeft hier geen losse abonnementen meer voor te nemen.


Goede interpretatie: ik vind dat Dall-E zelfs bij beperkte informatie goed snapt wat ik wil laten uitbeelden.


De nadelen van Dall-E:


❌ Realistisch: Ik vind dat Dall-E's afbeeldingen minder realistisch overkomen dan die van Midjourney. Zeker als het gaat om mensen. Bij voorwerpen is het verschil niet extreem groot.


❌ Flexibiliteit: Daarmee bedoel ik dat het in Dall-E niet mogelijk is als je een afbeelding hebt gegenereerd, om die licht te tweaken. Als je hem iets probeert aan te passen, krijg je vaak een hele andere afbeelding.


Samenvoegen: Je kan geen afbeeldingen uploaden en deze laten samenvoegen tot 1 afbeelding.


Wat is Midjourney?


Midjourney is echt uitsluitend bedoeld om afbeeldingen mee te genereren, met behulp van Artificial Intelligence.


De voordelen van Midjourney:


Esthetiek: de afbeeldingen die uit Midjourney gegenereerd worden zijn - afhankelijk van hoe goed je prompt is natuurlijk - echt zeer realistisch en mooi vormgegeven.


Flexibiliteit: Met Midjourney kan je alle kanten op. Als je een afbeelding genereert, geeft hij je eerst al 4 opties. Je kiest zelf met welke je verder gaat.


Je kan vervolgens variëren, door je prompt iets aan te passen, en dan gebruikt hij de geselecteerde foto als basis. Of je kan die foto 'upscalen' waardoor de kwaliteit verbeterd wordt.


Hoge kwaliteit afbeeldingen: de afbeeldingen zijn van hogere resolutie dan die in Dall-E.


Wat zijn de nadelen van Midjourney?


❌ Prompting: Het promoten is wat ingewikkelder dan in Dall-E en de interface is best overweldigend en ingewikkeld, vind ik. Het kostte mij echt wel meer moeite om het onder de knie te krijgen.


❌ Context: Midjourney is minder goed in het begrijpen van context. Midjourney is vooral goed getraind in zaken die veel voorkomen.


Creativiteit: Voor mijn gevoel is Midjourney niet zo creatief als Dall-E. Bij Dall-E wordt ik soms echt enorm verrast door wat me wordt voorgeschoteld. Dus als ik echt een hele gave creatieve afbeelding wil dan inspireert Dall-E mij veel meer.


Midjourney vs. Dall-e: welke is beter?


Ik zou zeggen: bekijk de afbeeldingen en oordeel zelf!


Dall-E voorbeelden


De volgende afbeeldingen heb ik gegenereerd met Dall-E. De resolutie is wat lager zodat mijn website niet te traag wordt.dall-e gegenereerde afbeelding
Voorbeelden van Midjourney


De volgende afbeeldingen heb ik gemaakt met Midjourney.Midjourney gegenereerde afbeeldingAl met al is voor mij de conclusie: als je fotorealistische afbeeldingen wil, dan is Midjourney de go-to tool. Soms zijn de afbeeldingen echt niet van echt te onderscheiden.


Als je inspiratie wil opdoen of foto's wil maken die minder berust zijn op de realiteit, dan zou ik Dall-E proberen.


De aap met de discobal bijvoorbeeld, zou minder goed lukken in Midjourney omdat het iets is dat niet bestaat. De context begrijpt Midjourney dan niet.


Mijn tip: ga vooral lekker aan de slag en kijk zelf wat je prettig vind!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page