top of page
 • Foto van schrijverJoost Grijsen

Top 10 SEO tips 2024 | Om je SEO te verbeteren

Bijgewerkt op: 8 mrt.

Met deze SEO tips ga jij je online vindbaarheid en je SEO verbeteren in 2024. Ze zijn simpel toe te passen, dus lees snel verder en onderscheid je van de concurrentie!


 

seo tips om je seo te verbeteren
SEO: een strategie voor de lange adem.

SEO Tip 1: Optimaliseer je URL Structuur


De structuur van je urls is belangrijker dan je misschien zou denken. Zie hier op een rijtje waar Google precies naar kijkt:


Duidelijkheid en Relevantie


Een goed gestructureerde URL geeft zowel gebruikers als zoekmachines duidelijke aanwijzingen over de inhoud van de pagina. Dit draagt bij aan een beter begrip van de sitehiërarchie en helpt bij het bepalen van de relevantie van een pagina voor specifieke zoekopdrachten. Google geeft de voorkeur aan URL's die gemakkelijk te begrijpen zijn en relevante trefwoorden bevatten.


2. Gebruikerservaring nog belangrijker in 2024


Een logische en consistente URL-structuur verbetert de gebruikerservaring. Gebruikers kunnen aan de hand van de URL vaak inschatten wat ze op een pagina kunnen verwachten, wat bijdraagt aan een positieve ervaring en helpt bij navigatie binnen de website. Google neemt gebruikerservaring mee als een factor in zijn ranking algoritmes.


3. Linkwaarde ook weer van belang in 2024


Een eenvoudige en begrijpelijke URL-structuur maakt het delen van links makkelijker en kan de linkwaarde verhogen. URL's die kort, beschrijvend en gemakkelijk te onthouden zijn, worden vaker gedeeld, wat kan leiden tot meer backlinks. Google beschouwt backlinks als een belangrijke factor voor de autoriteit en relevantie van een website.


4. Crawlen en indexeren


Google gebruikt bots om het web te crawlen en informatie over webpagina's te verzamelen voor indexering. Een heldere en logische URL-structuur helpt deze bots om de structuur van een website te begrijpen en efficiënter te navigeren. Dit bevordert een betere indexering van pagina's en kan de zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren.


5. Voorkomen van dubbele content


Een goed doordachte URL-structuur kan helpen bij het voorkomen van duplicate content problemen door duidelijk onderscheid te maken tussen verschillende pagina's en inhoud. Google kan pagina's met zeer vergelijkbare content als duplicaat beschouwen, wat de SEO-prestaties negatief kan beïnvloeden.


Canonieke URL

Het is belangrijk om een canonieke URL aan te geven. Soms zijn er pagina's die net een iets andere url hebben, maar er staat precies dezelfde content op. Door de hoofdpagina als canonieke url aan te merken,


6. Keyword significantie


Hoewel het belang van trefwoorden in URL's enigszins is afgenomen in termen van directe ranking factoren, kan het opnemen van relevante trefwoorden in URL's nog steeds bijdragen aan een beter begrip van de pagina-inhoud en verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten.


Maak je URL's dus kort, leesbaar en relevant voor de content van de pagina. Zet belangrijke trefwoorden in de url.

Hulp nodig?


Plan een kennismaking in ⬇

 

SEO Tip 2. Pakkende titel die de aandacht grijpt met keywords


Zorg dat de titel van je pagina (H1 en je page title) je belangrijkste trefwoord(en) bevat.. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je content over gaat.


Deze is enorm belangrijk voor de CTR, of click through rate. Als je een pakkende titel hebt val je op ten opzichte van de rest waardoor mensen doorklikken. De CTR is erg bepalend voor hoe Google jouw site bekijkt, want blijkbaar vinden mensen je interessant.


Daarna moet de content natuurlijk wel aansluiten bij die titel, want als mensen meteen weer weggaan heeft dat een negatief effect. Terwijl als mensen lang blijven dit juist weer een positief effect heeft.


 

SEO Tip 3. Duidelijke meta-description met je keywords


Schrijf een meta-description die je belangrijkste keywords bevat. Maak het aantrekkelijk en actiegericht, bijvoorbeeld voor deze blog: "Ontdek hoe je met onze top 10 SEO tips je website snel en effectief kunt verbeteren."


Met de Chrome extensie 'META SEO inspector' kan je dubbelchecken of de Titel en Meta description goed staan ingericht op je pagina.


 

SEO Tip 4. Gebruik belangrijke keywords in de eerste alinea


Zet je belangrijkste trefwoorden net als in de titel, ook op natuurlijke wijze in de eerste alinea om de relevantie van je content te benadrukken.


Highlight ze ook nog eens extra door ze dikgedrukt te maken, zodat ze extra opvallen en echt duidelijk is dat dit belangrijk is in het artikel.


 

SEO Tip 5. Structuur met relevante headers nog altijd belangrijk in 2024


Dit is een van de belangrijkste SEO tips. Gebruik tussenkoppen (H2, H3, enz.) om je content te structureren. Voeg relevante trefwoorden toe in deze tussenkoppen voor betere indexering.


Google kan je content zo makkelijk lezen en snapt waar het over gaat en wat de hoofdonderwerpen zijn.


 

SEO Tip 6: Interne en externe links


Versterk de autoriteit van je pagina door interne links naar gerelateerde content en externe links naar betrouwbare bronnen te plaatsen. Gebruik hyperlinks die je trefwoorden bevatten.


Bijvoorbeeld zo (interne link): een van de grote SEO voordelen in 2024, van het toepassen van deze top 10 SEO tips, is dat je beter gevonden zal worden in Google.


Of zo (externe link): als je geen genoeg kan krijgen van SEO tips dan kan je verder lezen op de site van Whello.


Door echt de link achter de keywords te hangen, weet google dus dat deze sites over SEO voordelen en SEO Tips gaan. Als je een backlink krijgt van een andere partij, is het slim om de link dus achter zoekwoorden te laten hangen die voor jou van belang zijn.


 

SEO Tip 7: Tag alle afbeeldingen


Gebruik beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten voor je afbeeldingen, bijvoorbeeld "seo-tips-checklist.png" met een alt-tekst als "Checklist voor het verbeteren van SEO" op deze pagina. Dit verbetert niet alleen de toegankelijkheid, maar gaat ook je SEO verbeteren.


Soms claimen marketeers dat het niet meer belangrijk is, ik ben van mening dat je het maar beter kan doen ook in 2024. Baat het niet, dan schaadt het niet.


 

SEO Tip 8: Mobielvriendelijk website design


Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Een mobielvriendelijke site is essentieel voor goede SEO-prestaties. Google hecht hier veel waarde aan.


Je kan het beste mobile-first je site ontwerpen, want bijna alle sites worden tegenwoordig mobiel beter bezocht. Veel mensen vergeten dat nog wel eens.


Check voor de zekerheid in analytics of dat wel echt zo is!


 

SEO Tip 9: Snelle laadtijden


Verbeter de laadsnelheid van je website door grote afbeeldingen te comprimeren, caching in te stellen, en onnodige plugins te verwijderen. Snelle laadtijden verbeteren de gebruikerservaring en dus je SEO. 

SEO Tip 10: Creëer waardevolle en unieke content voor je doelgroep


Ik weet het: ChatGPT is verleidelijk. Maar probeer toch echt zelf te schrijven. ChatGPT kan helpen om de hoofdlijnen uit te zetten, maar jij maakt het uniek en waardevol met jouw kennis.


 • Blijf regelmatig unieke en waardevolle content publiceren. Hoe langer mensen op je site blijven, hoe beter dit is voor je SEO.

 • Gebruik hiervoor slimme tools zoals SEMRush of SEranking (deze gebruik ik zelf). Hiermee kun je zoekwoordonderzoek doen, & audits doen op je content of deze ook écht goed en uniek is. Ook met SEranking werken? Klik hier.

  • Je kan ook verschillende Chrome extensies gebruiken om te checken of bepaalde dingen goed ingesteld staan. Lees hier meer over de top 13 SEO chrome extensions om je SEO te verbeteren.


 

BONUSTIP 2024: met ChatGPT en deze prompt troef jij je concurrenten af


Ik deel hierbij graag mijn prompt die je zal helpen bij het schrijven van goede content:


Acteer als seo expert voor [JOUW WEBSITE] en schrijf een blog geoptimaliseerd op de zoekterm: [ZOEKTERM]. Schrijf een blog van minimaal [AANTAL] woorden, volgens de seo richtlijnen.


Neem een duidelijke intro op waar de belangrijkste vraag uit het artikel direct naar voren komt en wordt beantwoord: [VRAAG + ANTWOORD].


[Geef vervolgens zo veel mogelijk informatie over datgene waar je over wil schrijven, bijvoorbeeld over jouw bedrijf, je kwaliteiten, etc. Hoe meer, hoe specifieker, hoe beter.]


Schrijf de tekst vlot, redelijk informeel, en gewoon totoyeren. Gebruik niet al te lalnge zinnen. Wissel alineas met tekst af met bullits met opsommingen om de leesbaarheid te bevorderen.


Neem de zoekterm regelmatig mee in headers en in de tekst zelf. Schrijf ook een pakkende titel van max 65 karakters en een meta description van max 160 karakters met daarin wederom de zoekterm.


De doelgroep is [DOELGROEP].


Maak de tekst leesbaar door de volgende tips in acht te nemen:


 • Gebruik veel witruimte en tussenkopjes

 • Schrijf in korte, duidelijke zinnen

 • Schrijf korte alinea’s (50 tot 70 woorden)

 • Maak slim gebruik van bullet points, tabellen en afbeeldingen

 • Begin met je belangrijkste punten en leg die daarna pas uit: zo hou je de aandacht vast

 • Gebruik signaalwoorden om alinea’s aan elkaar te knopen, zoals eerst, daarna, dus, toen, vervolgens

 • Neem goed je tijd om onderzoek te doen en zorg dat het een uniek artikel is dat zich onderscheid van concurrenten. Zodra het artikel af is, extraheer dan ook een FAQ en stel de vragen op en beantwoord deze


Einde van de prompt!


 

SEO is iets dat je niet voor even doet, je doet het voor de lange termijn. Je moet er tijd in blijven steken en het goed onderhouden.


Oké, sorry, het zijn misschien feitelijk wel iets meer dan 10 SEO tips om je SEO te verbeteren. Maar met deze SEO tips ben je goed bewapend om de strijd aan te gaan met je concurrenten in Google.


 

Hulp nodig?


Plan een kennismaking in ⬇7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page